Wiki

Ayuda y documentación / Ajuda i documentació

Eines de l'usuari

Eines del lloc


ca:faqs-preguntas-frecuentes:consejos-recomendaciones-buenas-practicas-uso-archivos-tcq-ess-lct

Categories TCQ FAQs - Preguntes freqüents

Consells, recomanacions i bones pràctiques en l'ús d'arxius TCQ, ESS o LCT

Mantenir la quantitat d'obres per arxiu al mínim possible

La nostra recomanació és no abusar d'aquesta possibilitat i limitar la quantitat d'obres per arxiu TCQ, ESS o LCT en un límit màxim de 10.

Un arxiu TCQ, ESS o LCT pot contenir més d'una obra. Això resulta útil per a agrupar en un mateix arxiu diverses obres relacionades. Per exemple, tenir en el mateix arxiu el pressupost d'obra, el pressupost de control de qualitat i el pressupost de seguretat i salut.

Tanmateix, això provoca un augment de la grandària de l'arxiu. Accedir a un arxiu de gran grandària i treballar amb ell és més lent que amb un de la grandària justa.


No treballar directament amb arxius TCQ, ESS o LCT en serveis d'emmagatzematge en el núvol

La nostra recomanació és treballar amb els arxius TCQ, ESS o LCT només en unitats locals o de xarxa local i restringir l'ús dels serveis d'emmagatzematge en el núvol només per a realitzar còpies de seguretat (vegeu, més endavant, la recomanació corresponent).

Els arxius TCQ, ESS o LCT són bases de dades en format Microsoft Access (també es pot trobar esmentat com a JET, pel nom del motor d'accés).

Aquest format està dissenyat per a treballar amb els arxius allotjats en unitats locals (en els discos durs del propi ordinador) o en unitats compartides a les quals s'accedeixi a través de xarxes d'àrea local. Es va desenvolupar molt abans de la popularització d'Internet, així que no està optimitzat per a les velocitats, latències i protocols d'aquesta xarxa.

Treballar directament amb un arxiu TCQ, ESS o LCT allotjat en un servei d'emmagatzematge en el núvol (Google Drive, Microsoft OneDrive o Dropbox, per citar els més habituals) pot provocar pèrdues parcials de dades i, fins i tot, la corrupció completa de l'arxiu.

Microsoft fa aquesta mateixa recomanació en un article amb el títol How to keep a JET 4.0 database in top working condition (Com mantenir una base de dades JET 4.0 en òptimes condicions de funcionament):

Verify network connectivity: Make sure that you have a stable network and a fast network with stable network connectivity to the network file server. We recommend that you do not use Microsoft Jet over a WAN, over a modem connection, or over FTP, or any other less-than-reliable network transport. Because Microsoft Jet is a file-sharing database system, any less-than-reliable network transport increases the chances of a dropped client. This can increase the chance of database corruption.
Verificar la connectivitat de la xarxa: Assegureu-vos de tenir una xarxa estable i ràpida, amb una connectivitat estable al servidor d'arxius de xarxa. Us recomanem no usar Microsoft JET a través d'una WAN [wide àrea network, xarxa d'àrea àmplia: Internet és un exemple de WAN], una connexió de mòdem, FTP o qualsevol altra xarxa de transport de baixa fiabilitat. Pel fet que Microsoft Jet és un sistema de base de dades basat en l'intercanvi d'arxius, qualsevol xarxa de transport de baixa fiabilitat augmenta les possibilitats que es produeixi una desconnexió per part del client. Això pot augmentar la possibilitat que es corrompi la base de dades.

L'article complet (en anglès) es pot consultar en aquests enllaços:

https://web.archive.org/web/20150629051623/https://support.microsoft.com/en-us/kb/303528

https://support.microsoft.com/en-au/office/rediscovered-jet-and-odbc-white-papers-c53be265-2035-4dab-96f6-b7755b9fc640


Limitar la longitud dels noms d'arxius i carpetes, així com la quantitat de carpetes niades utilitzades

La nostra recomanació és intentar posar els noms més curts possibles als arxius TCQ, ESS o LCT i a les carpetes que els continguin. També, no utilitzar una quantitat excessiva de carpetes niades.

Des de la seva versió 95, Windows té un límit de 260 caràcters per a la ruta i nom d'un arxiu.

D'aquests 260 caràcters, realment només queden disponibles 256 per al nom de l'arxiu (i la seva extensió), la ruta de carpetes en què es troba i les contrabarres que separen cadascuna de les carpetes i l'arxiu.

A partir d'una certa actualització, Windows 10 es pot configurar per a eliminar aquest límit. No obstant això, el tipus de programació de TCQ li impedeix aprofitar aquesta possibilitat i, per tant, continuaria limitat a 256 caràcters.


Evitar l'ús de símbols en els noms d'obres, arxius i carpetes

La nostra recomanació és utilitzar només números, lletres no accentuades, guions mitjans (-) i espais per als noms dels arxius TCQ, ESS o LCT i les seves carpetes contenidores, així com per als codis de les obres.

Windows impedeix l'ús d'aquests caràcters en els noms d'arxius i carpetes:

\ / : * ? « < > |

TCQ utilitza internament els caràcters «'» (apòstrof) i «( )» (parèntesi d'obertura i de tancament). Per a evitar problemes amb l'obertura i ús d'arxius TCQ, ESS o LCT recomanem no utilitzar aquests caràcters en el nom dels arxius o les seves carpetes contenidores.

En el cas dels codis de les obres recomanem aplicar les dues restriccions anteriors. És a dir, en crear el codi d'una obra no utilitzar els caràcters \ / : * ? » < > |, ni tampoc apòstrofs «'» ni parèntesis «( )».


Còpies de seguretat

La nostra recomanació és assegurar-se que cap usuari té obert l'arxiu TCQ, ESS o LCT abans de fer la còpia de seguretat.

Sempre és recomanable mantenir còpies de seguretat dels arxius amb els quals es treballa.

En el cas dels arxius TCQ, ESS o LCT, en ser bases de dades, abans de fer una còpia de seguretat és necessari assegurar-se completament que cap usuari té obert l'arxiu.

Fins i tot obrir l'arxiu només per a consultar informació pot provocar una modificació del seu contingut.

Si es compleix la restricció indicada (que l'arxiu no estigui en ús), la còpia de seguretat es pot fer a qualsevol ubicació (altre discs durs, unitats de xarxa o fins i tot en serveis d'emmagatzematge en el núvol) sense risc de pèrdua de dades ni de corrupció de l'arxiu.

:!: A partir de la versió 6.0.55, TCQ incorpora una opció de còpies de seguretat, amb l'objectiu de poder recuperar un estat anterior de l'arxiu, no crear una còpia de seguretat en el sentit estricte de l'expressió. Trobarà detallat el seu funcionament en aquesta pàgina.

Altres preguntes freqüents

Categories TCQ TCQi BEDEC DicPla Llicències Varis

ca/faqs-preguntas-frecuentes/consejos-recomendaciones-buenas-practicas-uso-archivos-tcq-ess-lct.txt · Darrera modificació: 2024/10/18 09:27 per ffranco

Donate Powered by PHP Valid HTML5 Valid CSS Driven by DokuWiki