Taula de continguts
Creació d'un Llibre del Monument
Seleccionar el menú Estructura a la barra principal.
A continuació, a la finestra d'espais seleccionar l'espai amb el que es vol treballar.
Aquest espai, a la pestanya Informació, ha d'estar marcat com a edifici. És a dir, al camp Edifici ha d'indicar Sí.
Això farà que aparegui també la pestanya Edifici.
Dins d'aquesta pestanya, seleccionar la pestanya Dades de l'edifici i editar l'apartat Dades de la construcció. Per fer-ho s'ha de fer clic a la icona de llapis. Al camp Tipus s'ha de seleccionar l'opció Monument - Edifici Històric. Si es coneixen les dades de la resta de camps (data inici construcció, data fi construcció, data d'ocupació, ús) es poden omplir en aquest moment. En cas contrari, guardar les dades i més endavant, en un altre apartat, es podrà informar sobre el segle de la seva construcció.
Si es disposa de documentació relativa al Llibre de l'edifici, es poden anar complimentant seguint les pestanyes d'esquerra a dreta.
Completar subapartats del submenú Edifici
Dins del submenú edifici, es poden complimentar tant els apartats que corresponen a Edi-ficis com a Monuments-edificis històrics. En cas en que el Monument-Edifici històric no es tracti realment d’un edifici, es poden deixar sense omplir les parts que no procedeixin.
El llibre de l'edifici és el document bàsic per poder identificar un edifici i poder fer el se-guiment del que li va succeint al llarg de la seva vida.
El llibre de l'edifici és el document on es recull tota la informació de l'edifici, com per exemple les dades generals de l'edifici, dades de la construcció, unitats d'ocupació, relació d'industrials que han intervingut, garanties de les instal·lacions i assegurança decennal, entre d'altres, així com el projecte de l'edifici acabat, on es recullen les possibles modifi-cacions realitzades en relació al projecte original, unes instruccions d'ús i manteniment, un pla de manteniment i un índex dels documents que s'adjunten com l'acta de recepció de l'obra, escriptura pública de declaració d'obra nova, llicències, pòlisses d'assegurances, divisió de la propietat, càrregues reals, etc.
Als propietaris usuaris de l'edifici se'ls lliurarà la part corresponent a les seves obligacions pel que fa a conservació de l'immoble (instruccions d'ús i manteniment), així com normes d'actuació en cas d'emergència.
En el cas de tractar-se d’un Monument-Edifici històric, existeixen uns apartats concrets per anar documentant altra informació específica respecte a la consideració de ser béns culturals d'interès nacional (BCIN), local (BCIL), o altres tipus de béns, així com la recopi-lació d’altres dades i documentació que seran explicades dins de l’apartat del Llibre del Monument.
Dades Edifici
Dades urbanístiques: Permet introduir dades urbanístiques de l'edifici. Es poden introduir dades sobre la Superfície parcel·la en m2, la Superfície ocupada també en m2, la Qualificació urbanística, el Planejament i Observacions.
Dades edificació: Permet introduir dades d’edificació sobre l’edifici, i conté, a més, la informació sobre l’ús i la superfície de les localitzacions que es vagin introduint en l’edifici. La pestanya de les dades sobre l’edificació permet definir la Tipologia de l’edifici mit-jançant un menú desplegable que conté els valors Aïllat, Entre mitgeres i Adossat, l’Alçada màxima sobre rasant en m, la Superfície construïda en m2, la Configuració volumètrica, la Referència cadastral i Observa-cions. També es pot indicar si es trac-ta d'un habitatge.
Dades de la construcció: Permet definir les dades de la construcció: Tipus i mitjan-çant un menú desplegable definir si es tracta d'un edifici de nova planta o d'un edifici existent; Data d'inici de la construcció, Data fi de la construcció, Data d'ocupació i Ús. Si es disposa de la llicència per a la redacció de Llibres de Monument i se’n vol re-dactar un Monument, Edifici històric i/o Patrimonial, després de marcar que és un Edifici i clicar sobre botó Guardar, caldrà anar a Estructura / Edifici / Dades de l’edifici i editar “Dades de la construcció” i a Tipus, seleccionar del desplegable la op-ció “Monument – Edifici Històric” i clicar sobre botó Guardar.
Obra nova: Permet introduir les dades d'obra nova com la Data, Protocol, Notari, Inscripció registre.
A més a més, permet la introducció de les següents dades:
- Obres recents: Definició del tipus d'obra, data d'inici, data de fi i descripció (les possibles opcions del camp “tipus d’obra” es defineixen al submenú Administra-ció/Recursos/Dades mestres)
NOTA: Als següents apartats s’han d’haver introduït prèviament a l’apartat Admi-nistració/Permisos i accessos/ Agents, la relació d’agents que poden actuar amb cada perfil, tenint en compte que un mateix agent pot actuar com a diferents tipus d’agents (veure explicació del menú Agents).
- Promotor. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi
- Constructor. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Contractistes industrials i instal·ladors. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Empreses subministradores de productes, equips i sistemes. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Autor del projecte. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Direcció de l'obra. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Direcció de l'execució de l'obra. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Consultors, assessors i col·laboradors. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Coordinadors de seguretat i Salut. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Laboratoris de control de qualitat de l'edificació. Definició de l'Agent, Activi-tat, data d'inici i data de fi.
- Entitats de control de qualitat de l'edificació. Definició de l'Agent, Activitat, data d'inici i data de fi.
- Entitats jurídiques.
Amb els botons:
- Afegir: permet afegir les dades corresponents.
- Guardar: permet guardar les dades a l'aplicació.
- Tornar: permet tornar a la vista anterior sense guardar el canvis.
Propietat
Indicar les dades de la propietat:
- Propietaris. Indicar Nom, Activitat, Data d'inici i Data de fi (prèviament s’han d’haver introduït a l’apartat Administració/Permisos i accessos/ Agents).
- Règim de la propietat. Indicar Tipus, Usuari general, Contracte, Estatus i Data estatuts.
- Règim especial. Indicar Tipus i Descripció.
Dades del Llibre de l'edifici
Registre d’operacions: Dins el llibre de l'edifici també s'aniran recollint el registre d'ope-racions, les reformes o rehabilitacions de l'edifici, així com les reparacions amb les dades de les empreses a les quals es van encarregar les operacions.
Registre d’incidències: També tindrà un registre d'incidències on es recolliran els canvis de titularitat de les unitats i la data, l'elecció de nous presidents de la comunitat de propie-taris, les subvencions i els beneficis concedits per a reparacions de l'edifici, etc.
Pla de manteniment: S'indicarà la data d'inici i fi del pla de manteniment amb les que es generarà el calendari de manteniment preventiu. Documentació tècnica: Permet afegir diferents registres amb la documentació tècnica on s’indica el tipus de document (aquest camp es gestiona afegint nous noms de tipus de document des del menú Administració/Recursos/Dades mestres), data, descripció, obser-vacions i categories.
Llibre de l'edifici/Organització permet incloure definir el format de la descripció construc-tiva-inventari al generar el document del Llibre de l’edifici: Sense descripció constructiva automàtica, en format Arbre o en format Llista.
A partir d’aquí, podem generar el format del llibre de l’edifici en PDF o en DOC.
Important: En el cas de tractar-se d’un Llibre del Monument, no cal generar el Llibre de l’edifici ja que els apartats quedaran incorporats en generar el Llibre del Monument.
Cal seguir complimentant la informació dels apartats següents.
Càrregues
Aquest apartat fa referència a les càrregues reals que constin en el registre de la propietat com pot tenir un immoble, com per exemple una hipoteca, unes anotacions preventives (embargament, prohibició de disposar, etc.), servituds, tanteig a favor de la administració, etc. Els camps a omplir a cada registre són els següents:
- Data
- Descripció
Una vegada creat el registre, si s’edita a continuació, es poden pujar a l’aplicació els arxius que es desitgin.
Es poden afegir tants registres com sigui necessari.
Llicències
Aquest apartat fa referència a la relació de llicències que es vagin sol·licitant i concedint al llarg de la vida de l’edifici, ja sigui d’obres, de primera ocupació, d’activitats, etc.
Els camps a omplir a cada registre són els següents:
- Data atorgament
- Data venciment
- Descripció
Una vegada creat el registre, si s’edita a continuació, es poden pujar a l’aplicació els arxius que es desitgin.
Es poden afegir tants registres com sigui necessari.
També es poden afegir Alertes de venciment. Clicant sobre el botó amb el mateix nom, ens sortirà la relació de persones que estan donades d’alta a l’aplicació i cal marcar una o varies que rebran un missatge en la data de venciment.
Garanties A l’apartat Garantia fa referencia a la relació de Garanties i/o assegurances que es disposi, com per exemple la pròpia del constructor, la d’equips determinats, assegurança desenal o qualsevol altra.
Els camps a omplir a cada registre són els següents:
- Data
- Data venciment
- Descripció
- Número de pòlissa
- Nom del garant
Una vegada creat el registre, si s’edita a continuació, es poden pujar a l’aplicació els arxius que es desitgin.
Es poden afegir tants registres com sigui necessari.
Documents
En aquesta vista permet la gestió de documents relacionats amb l'espai seleccionat.
Per pujar un arxiu es pot fer mitjançant les opcions:
- Del dispositiu (cercant la ruta dins de l’equip)
- De Google drive
- De Dropbox
- Arrossegant documents des de qualsevol finestra de l'escriptori a l’àrea grisa de la imatge:
Quan pugem l'arxiu l'hi podem donar una categoria segons l'anem a utilitzar: Portada, cer-tificat, contracte, etc. La categoria també la podem associar al editar-lo.
També podem realitzar diferents operacions sobre els documents que marquem amb el check:
- Llistar les versions dels elements seleccionats
- Copiar els seleccionats
- Retallar els seleccionats
- Enganxar els seleccionats
- Descarregar els seleccionats
- Editar els seleccionats: es podran afegir la data, anotació, modificar la descripció.
- Esborrar els seleccionats
- Historial de canvis dels elements seleccionats
Instruccions
En aquest apartat es visualitzaran els subsistemes dels que s’hagi fet inventari, com a mínim un element.
Cal puntualitzar que només tenen instruccions els subsistemes d’edificació i els de les instal·lacions (no en tenen associades ni les inspeccions, ni la neteja ni la urbanització)
L’objectiu d’aquest apartat es poder seleccionar les instruccions d’ús i manteniment que volem associar en incloure-les al llibre de l’edifici: les que per defecte estan incloses a la base de dades de l’ITeC o les que s’hagin creat a la base de dades local des de cero o a partir de les existents de la BD ITeC.
Per tant, si n’hi ha més d’una instrucció, es veuran al desplegable i es podrà triar. En cas contrari, cal seleccionar la única que hi ha que és la de la BD ITeC.
Alguns subsistemes tenen a més una sèrie de camps a omplir per tal de recopilar informació addicional de cada subsistema.Aquests subsistemes son:
- Estructura: Accions permanents, sobrecàrregues d’ús, deformacions admeses, condicions particulars d’utilització, si s’han pres mesures per reduir riscos i quins.
- Instal·lació d’aigua: Empresa subministradora, situació de l’aixeta general de pas, situació dels comptadors, situació de l’aixeta de pas del habitatges (en cas que n’hi hagi).
- Instal·lació elèctrica: Empresa subministradora, situació del quadre general de protecció, situació dels comptadors, sistema de protecció, potència instal·lada, etc.
- Instal·lació gas-combustible: Empresa subministradora, situació del regulador de pressió, situació dels comptadors
- Instal·lació de transport: Empresa contractada pel manteniment, nombre d’ascensors, càrrega màxima, nombre de persones admeses, nombre de plantes servides, data de la darrera o propera revisió.
En acabar de seleccionar les instruccions (usuari o ITeC) i respost a les preguntes, cal clicar sobre el botó Guardar.
En el cas d’algunes instal·lacions, no caldria contestar a aquestes preguntes si els elements inventariats tenen associada informació de la fitxa tècnica on ja queda recollit el detall per a cadascun d’ells.
Informe
A partir d’aquest submenú es realitza la selecció del tipus d’informe a redactar. EN el cas del Llibre del Monument seleccionar la opció “Llibre del Monument i clicar sobre botó “Veure camps addicionals.
Es mostraran nous camps i registres a complimentar.
Dades generals
Per omplir les dades generals cal clicar sobre el llapis que es troba a la part superior dreta de la següent pantalla:
Cal omplir el text corresponent a cadascun dels camps i després clicar sobre “Guardar”:
- Expedient: informar d’aquesta dada en cas que sigui necessari.
- Segle/s de construcció: en el cas de Monuments-Edificis històrics-patrimonials no podria ser que no es disposi de l’any exacte
- de construcció i per tant informarem de l’any, ja sigui de cadascuna de les parts o de la globalitat (quedarà explicat en el text).
- Observacions
- Identificació del B.C.I.N.
- Identificació del B.C.I.L.
- Altres béns
Signatura Donant al botó Afegir, es pot informar del nom i cognom de qui signarà el document generat i la data.
Es poden afegir tants registres com sigui necessari
Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Descripció bèsica física i funcional
Donant al botó Afegir, es pot informar del títol i d’un text en el editor de text de l’apartat.
Es poden afegir tants registres com sigui necessari Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Incidències que impliquen conseqüències tècniques
Donant al botó Afegir, es pot informar dels camps:
- Assumpte
- Operació que se’n deriva
- Data
Es poden afegir tants registres com sigui necessari.
Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Limitacions de l'accessibilitat
Donant al botó Afegir, es pot informar dels camps:
- Assumpte
- Operació que se’n deriva
- Data
Es poden afegir tants registres com sigui necessari
Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Limitacions d'ús en relació a l'habitabilitat
Donant al botó Afegir, es pot informar dels camps:
- Assumpte
- Operació que se’n deriva
- Data
Es poden afegir tants registres com sigui necessari
Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Limitacions d'ús en relació amb la seguretat
Donant al botó Afegir, es pot informar dels camps:
- Assumpte
- Operació que se’n deriva
- Data
Es poden afegir tants registres com sigui necessari
Una vegada guardat el registre, al tornar a editar fent clic amb el llapis es podran afegir documents que quedaran guardats a l’aplicació. Les icones corresponen a:
- El llapis serveix per editar registre
- Al clip amb el cercle vermell es pot visualitzar el nombre d’arxius que s’han pujat en cada registre
- La paperera serveix per esborrar el registre
Generació del document del Llibre del Monument
Dins de la pantalla “Informe”, a la part superior dreta, hi ha dos botons que serveixen per generar el Llibre del Monument en format .
En triar cadascun d’ells es generarà l’arxiu corresponent al qual es podrà accedir a través de:
- l’apartat “descàrregues” del navegador
- la carpeta descàrregues de l’ordinador
Si s’edita en format doc, amb posterioritat es podrà modificar donant-li altre formats, afegint, eliminant o modificant el seu contingut.
Cada vegada que es facin modificacions a l’aplicació per modificar algunes dades introduïdes dels diferents apartats i camps, caldrà tornar a generar el document.
Les modificacions realitzades al document doc no quedaran incloses a l’aplicació.
Si es vol conservar una versió d’una data determinada es podria arribar a carregar a l’aplicació.
Actuacions
En aquest submenú és on s’informarà de les actuacions realitzades sobre el Monument-Edifici històric Patrimonial, ja siguin Estudis com Projectes.
Es poden informar tant actuacions que s’estiguin realitzant en el moment com deixar documentades altres actuacions passades.
Per afegir una nova actuació, cal clicar sobre el botó +Afegir actuació. En aquest cas cal omplir els camps:
- Nom actuació*
- Data inici actuació*
- Data fi actuació
Els camps amb * es obligatori que s’omplin.
Les actuacions quedaran ordenades per data inici.
Cada actuació té els següents botons des d’on realitzar diferents accions:
- Element de llista de pics Edició de l’estudi: serveix tant editar un existent com per crear-ne el primer
- Edició del projecte: serveix tant editar un existent com per crear-ne el primer.
- Edició de l’actuació:serveix per editar i modificar les dades de l'actuació seleccionada
- Esborrat de l’actuació. Cal tenir en compte que si s’esborra no es pot tornar a recuperar.
Estudis
La creació de l’estudi es fa des del botó que es troba a la dreta de l’Actuació.
Si ja està creat l’estudi, , caldrà utilitzar el botó del llapis que es troba a la dreta del nom per a editar-lo. Els camps que conté el registre d’un estudi són:
- Nom*
- Àmbit de l’estudi
- Àmbit d’influència
- Data inici estudi*
- Data fi estudi
Els camps amb * es obligatori que s’omplin per poder guardar el registre.
Els estudis quedaran ordenats per data inici.
Cada Estudi té els següents botons a la dreta de la filera des d’on realitzar diferents accions:
- Edició de l’estudi (icona del llapis)
- Esborrat de l’estudi (icona de la paperera). Cal tenir en compte que si s’esborra no es pot tornar a recuperar.
En omplir els camps del registre i fer Guardar, apareixeran els nous registres per a la informació complementaria a omplir:
- Agents estudi. Si anem al botó Afegir, es mostraran els camps:
- Tipus
- Agent
- Activitat
- Data inici*
- Data fi
- Documentació tècnica: si anem al botó Afegir, es mostraran els camps:
- Tipus
- Data
- Descripció
- Observacions
Una vegada guardat el registre, en editar la documentació tècnica de l’estudi es podran afegir Documents.
Per pujar un arxiu es pot fer mitjançant les opcions:
- Del dispositiu (cercant la ruta dins de l’equip)
- De Google drive
- De Dropbox
- Arrossegant documents des de qualsevol finestra de l'escriptori a l’àrea grisa de la imatge:
Quan pugem l'arxiu l'hi podem donar una categoria segons l'anem a utilitzar: Portada, certificat, contracte, etc. La categoria també la podem associar al editar-lo.
També podem realitzar diferents operacions sobre els documents que marquem amb el check:
- Llistar les versions dels elements seleccionats
- Copiar els seleccionats
- Retallar els seleccionats
- Enganxar els seleccionats
- Descarregar els seleccionats
- Editar els seleccionats: es podran afegir la data, anotació, modificar la des-cripció.
- Esborrar els seleccionats
- Historial de canvis dels elements seleccionats
Projectes
La creació de l’estudi es fa des del botó que es troba a la dreta de l’Actuació.
Si ja està creat el projecte, caldrà utilitzar el botó del llapis que es troba a la dreta del nom per a editar-lo. Els camps que conté el registre d’un projecte són:
- Nom*
- Àmbit del projecte
- Àmbit d’influència
- Data inici projecte *
- Data fi projecte
Els camps amb * es obligatori que s’omplin per poder guardar el registre.
Els projectes quedaran ordenats per data inici.
Cada Projecte té els següents botons a la dreta de la filera des d’on realitzar diferents accions:
- Edició del projecte
- Esborrat del projecte. Cal tenir en compte que si s’esborra no es pot tornar a recuperar.
En omplir els camps del registre i fer Guardar, apareixeran els nous registres per a la informació complementaria a omplir:
- Agents estudi. Si anem al botó Afegir, es mostraran els camps:
- Tipus
- Agent
- Activitat
- Data inici*
- Data fi
- Garanties projecte: Si anem al botó Afegir, es mostraran els camps:
- Data inici*
- Data venciment
- Descripció*
- Documentació tècnica: si anem al botó Afegir, es mostraran els camps:
- Tipus
- Data
- Descripció
- Observacions
Una vegada guardat el registre, en editar la documentació tècnica de l’estudi es podran afegir Documents.
Per pujar un arxiu es pot fer mitjançant les opcions:
- Del dispositiu (cercant la ruta dins de l’equip)
- De Google drive
- De Dropbox
- Arrossegant documents des de qualsevol finestra de l'escriptori a l’àrea grisa de la imatge:
Quan pugem l'arxiu l'hi podem donar una categoria segons l'anem a utilitzar: Portada, certificat, contracte, etc. La categoria també la podem associar al editar-lo.
També podem realitzar diferents operacions sobre els documents que marquem amb el check:
- Llistar les versions dels elements seleccionats
- Copiar els seleccionats
- Retallar els seleccionats
- Enganxar els seleccionats
- Descarregar els seleccionats
- Editar els seleccionats: es podran afegir la data, anotació, modificar la des-cripció.
- Esborrar els seleccionats
- Historial de canvis dels elements seleccionats